Kawa do kwadratu #5

#PierwszaEdycja | Domowe metody.

Sobotę 7 lutego zapamiętamy na długo. Mateusz Gaca pokazał nam domowe sposoby parzenia kawy, które jak sam mawia, są lepsze niż
w którejkolwiek kawiarni.

 

Mateusz jest świetnym baristą z doświadczeniem i niepokornym charakterem, dla którego żadna metoda nie jest ostateczną, a ogólnie znane wytyczne są jedynie po to, by je łamać i przekraczać, bo najważniejszy jest przecież smak.

Mateusz jest współzałożycielem poznańskiej kawiarni Brisman Kawowy Bar. Kawą zajmuje się od dziesięciu lat, na swoim koncie ma sporo osiągnięć, m.in. finał Mistrzostw Polski Barista 2010 i 2012 oraz Vice Mistrz Polski Latte Art 2011. Jak sam o sobie mówi – jest totalnym kawowym anarchistą i popaprańcem.

 

Na wstępie Prelegant opowiedział nam anegdoty o kawie wplatając w to bogatą historię kawy w Polsce, po czym płynnie przeszedł do praktyki.
Pierwszą kawę przygotował w kawiarce, którą wielu z nas posiada w domu. Jest to często niedoceniana metoda, którą można zdziałać wiele.

Później Mateusz pokazał tajemnice dobrze spienionego mleka w zaparzaczu typu french press. W tak niepozornym urządzeniu da się przygotować wspaniałe mleko do cappuccino! Każdy był pełen podziwu tej domowej metody.

Na dalszy „ogień” poszedł Aeropress. Mistrz pokazał to narzędzie w zupełnie innym świetle, niż miało to miejsce na ostatnich prelekcjach. Pod koniec była jeszcze kawa z french press-u oraz dalsze historie
i ciekawostki na temat kawy.

Kliknij aby powiększyć

Obserwuj Łódzkie Kawiarnie


Nasze strony wykorzystują pliki cookies. | Więcej informacji

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego portalu do indywidualnych potrzeb użytkowników. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Zamknij