Sobotę 7 lutego zapamiętamy na długo. Mateusz Gaca pokazał nam domowe sposoby parzenia kawy, które jak sam mawia, są lepsze niż
w którejkolwiek kawiarni.
Mateusz jest świetnym baristą z doświadczeniem i niepokornym charakterem, dla którego żadna metoda nie jest ostateczną, a ogólnie znane wytyczne są jedynie po to, by je łamać i przekraczać, bo najważniejszy jest przecież smak.
Mateusz jest współzałożycielem poznańskiej kawiarni Brisman Kawowy Bar. Kawą zajmuje się od dziesięciu lat, na swoim koncie ma sporo osiągnięć, m.in. finał Mistrzostw Polski Barista 2010 i 2012 oraz Vice Mistrz Polski Latte Art 2011. Jak sam o sobie mówi – jest totalnym kawowym anarchistą i popaprańcem.
Na wstępie Prelegant opowiedział nam anegdoty o kawie wplatając w to bogatą historię kawy w Polsce, po czym płynnie przeszedł do praktyki.
Pierwszą kawę przygotował w kawiarce, którą wielu z nas posiada w domu. Jest to często niedoceniana metoda, którą można zdziałać wiele.
Później Mateusz pokazał tajemnice dobrze spienionego mleka w zaparzaczu typu french press. W tak niepozornym urządzeniu da się przygotować wspaniałe mleko do cappuccino! Każdy był pełen podziwu tej domowej metody.
Na dalszy „ogień” poszedł Aeropress. Mistrz pokazał to narzędzie w zupełnie innym świetle, niż miało to miejsce na ostatnich prelekcjach. Pod koniec była jeszcze kawa z french press-u oraz dalsze historie
i ciekawostki na temat kawy.
Nasze strony wykorzystują pliki cookies. | Więcej informacji
Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego portalu do indywidualnych potrzeb użytkowników. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.