W ostatnią sobotę 17 stycznia w Przędzy odbyła się kolejna prelekcja z cyklu Kawa do kwadratu. Było to spotkanie poświęcone kawom alternatywnym. Temat ten przybliżył nam Łukasz Jura, Mistrz Polski Baristów oraz Mistrz Świata Aeropress (jedna z metod alternatywnych). A zatem zaczynajmy.
Czy da się zrobić pyszną kawę bez użycia prądu? Dlaczego warto spróbować kawy bez mleka i cukru?
Oczywiście, że się da, i że warto! Łukasz na sam początek pokazał nam „Dripa” oraz jakie powinny być proporcję, temperatura wody i jakie ziarna się nadają do metod alternatywnych.
Jedną z ważniejszych ról grają właśnie ziarnia i ich jakość.
Kolejnymi metodami były „Kalita”, która jest bardzo podobna do „Dripa”, „Syfon” najbardziej widowiskowa metoda oraz „Aeropres” metoda z dużą ilością czynników, które możemy zmieniać.
Na koniec mogliśmy spróbować własnych sił przy parzeniu kawy alternatywnej pod okiem Łukasza.
Nasze strony wykorzystują pliki cookies. | Więcej informacji
Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego portalu do indywidualnych potrzeb użytkowników. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.