Kawa do kwadratu #6

#PierwszaEdycja | Cupping.

Ostatnie warsztaty z cyklu „Kawa do kwadratu” odbyły się 21 marca w Przędzy. Tematem był Cupping – czyli ocena jakości kawy. Spotkanie to poprowadził jedyny polski Q Grader – Filip Bartelak, który nie tylko opowiedział ale również pokazał, jak wygląda jego praca na co dzień.

 

Cupping, krótko mówiąc jest sztuką nazywania aromatów, których w kawie jest więcej niż na przykład w winie. Dlatego na początek porozmawialiśmy o smakach, zapachach i aromatach. Dyskutowaliśmy jaka jest różnica pomiędzy ‘taste’ a ‘flavour’, czy da się jedno oddzielić od drugiego czy też nie. Każdy z uczestników spotkania miał okazję zapoznać się z ciekawymi aromatami, które być może w życiu codziennym umykają naszej uwadze. Korzystając z magicznego pudełka aromatów, sprawdzaliśmy jak pachnie ziemia, cytryna, ziemniak czy też karmel. Jako, że Cupping daje kawom równe szanse, przybiera formę wystandaryzowanej oceny, podczas której  bierze się pod uwagę również takie aspekty jak kwasowość, body, balans, aftertaste oraz czystość.

 

Po części teoretycznej przyszedł czas na wykorzystanie nowej wiedzy w praktyce. Zaczynając od oceny aromatu na sucho, poprzez wąchanie kawy zaparzonej przed i po odgarnięciu fusów, kończąc na charakterystycznym siorbaniu naparu. Co ważne siorbanie wcale nie musi być efektownie głośne, najważniejsze w tej czynności jest rozprowadzenia kawy w całej jamie ustnej, aż do końca języka.

 

Na koniec zobaczyliśmy również, jak wyglądają specjalistyczne formularze, w których zapisuje się oceny na koniec całego procesu oceny kawy.

 

Doświadczenie profesjonalnego Cuppingu było nie tylko świetną zabawą, ale przyjemną okazją do poszerzenia wiedzy i odkrycia mnogości sensoryki. Co za tym idzie każdy z nas mógł wyrobić sobie własną opinię oraz określić te smaki, które w kawie odpowiadają nam najbardziej.

Kliknij aby powiększyć

Obserwuj Łódzkie Kawiarnie


Nasze strony wykorzystują pliki cookies. | Więcej informacji

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego portalu do indywidualnych potrzeb użytkowników. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Zamknij