Kawa do kwadratu #3

#PierwszaEdycja | Latte Art.

W sobotę 13 grudnia w klubokawiarni Owoce i Warzywa odbyło się 3 spotkanie z serii „Kawa do kwadratu”. Gościem spotkania był Michał Sowiński – młody, ambitny i niezwykle zdolny barista ze Szczecina, szkoleniowiec w Qualia Caffe, mocno zaangażowany w edukację kawową na terenie zachodniopomorskiego, uczestnik kilku ogólnopolskich zawodów (czwarte miejsce na Mistrzostwach Polski Latte Art 2014) i organizator Szczecińskiego Pucharu Latte Art.

 

Michał zaczął od samej techniki spieniania mleka, sposobie mieszania go z espresso, a na końcu opowiedział o prawidłowej temperaturze.

 

Później przeszliśmy do praktyki. Próbowaliśmy smaku różnych typów spienionego mleka (m.in. 3,2%, 0,5%, ryżowe) w cappuccino. Później można było samemu spróbować własnych sił przy spienianiu pod okiem profesjonalnego baristy. Na sam koniec dowiedzieliśmy się, jak wyglądają zawody latte art i każdy z uczestników spotkania otrzymał przykładowe arkusze sędziowskie by samemu ocenić walory artystyczne cappuccino.

Kliknij aby powiększyć

Obserwuj Łódzkie Kawiarnie


Nasze strony wykorzystują pliki cookies. | Więcej informacji

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego portalu do indywidualnych potrzeb użytkowników. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Zamknij